Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Urban Lunch-time #90 Barnens plats i staden

Föreläsning

Välkommen till Urban Lunch-time #90 med Catherine Paterson och Anna Hyden.

Dag: Tisdag 5 december
Tid: 11:30-12:20. Efterföljande mingel med vegetarisk lunch inkl. kaffe/te.
Plats: Röhsska museet, Auditoriet, Vasagatan
37-39, Göteborg.


Anmälan senast för fysiskt deltagande: 28 november
Anmälan senast för digitalt deltagande: 4 december
Anmäl dig här

Under detta Urban Lunch-time får vi lära oss mer om vikten av co-design, medskapande design och inkludering av barn och unga i stadsutvecklingsprocesser. Göteborgs stad var tidigt ute med att utveckla metoder för att involvera barn och unga i stadsutvecklingen. Redan 2003 myntades begreppet arkitekturpedagogik som arbetssätt och genom det långsiktiga samarbetet med akademin har staden utvecklat metoder för att inkludera barn och unga i arbetet med att planera, gestalta, bygga och förvalta den hållbara staden. Välkommen att lära dig mer om Child Culture design och arkitekturpedagogikens roll i stadsutvecklingen.

För 15 år sedan startades mastersprogrammet i Child Culture Design på HDK-Valand, Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Programmet bygger på multidiciplinära perspektiv där inkluderande forskning och kunskap från bland annat psykologi, pedagogik och sociologi står i centrum. En stor del av utbildningen är centrerad kring metoder för co-design och medskapande design där studenterna utbildas i metoder för att inkludera barn i designprocessen och detta har resulterat i att många studentprojekt numer fokuserar på att förbättra barns liv och ställning i samhället. Genom tät samverkan mellan staden och akademin och forskningen gör vi tillsammans våra städer med barnvänliga och socialt hållbara.

Catherine Paterson, barnkulturdesigner och universitetsadjunkt vid HDK-Valand, presenterar professionen och om dess roll i utvecklingen av staden för både barn och unga.

Anna Hydén, barnkulturdesigner och projektledare på Röhsska museet, delar med sig av erfarenheter och utmaningar från stadsplaneringsprojekt i Göteborg där barn och unga involverats i processen.

Vänligen notera att föreläsningen hålls både på svenska och engelska

Efter föreläsning bjuds deltagare in till mingel med vegetarisk lunch inkl. kaffe/te.

---

Detta Urban Lunch-time genomförs på Röhsska museet och du kan också följa evenemanget digitalt. Evenemanget spelas in och publiceras i efterhand.

Länk till streaming via GU play

Sändningen heter Medieteknik direktsändning och startar 10 minuter innan föreläsningen börjar.

Urban Lunch-time är kostnadsfritt. Efteråt finns det möjlighet att även det kostnadsfritt ta del av utställningarna på Röhsska.

Frågor? Kontakta Golsa Nouri Hosseini, golsa.nouri.hosseini@gu.se, 0766-18 14 51

Foto: Luke de Jager, Halmstad Arena, Lekkontoret

Datum: 2023-12-05

Tid: 11:30 - 12:20

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Urban Futures

Plats: Röhsska museet, Auditoriet, Vasagatan 37-39, Göteborg

Kontaktperson: Golsa Nouri Hosseini

Läs nyheter som RSS

Prenumerera på nyheter

FÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nyheter i din inkorg en gång i månaden om forskning, seminarier, konferenser och annat aktuellt inom hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Bli prenumerant

 

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?